Çocuklarda burun kanamasının nedenleri

Çocuklarda burun kanamasının nedenleri

“Buruna parmak sokulması ya da yabancı cisimler ile oluşan kanamalar.
Üst solunum yolu enfeksiyonları (sinüzit, gribal enfeksiyonlar).
Alerjik rinit, burun içi mukozasını tahriş ederek kanamaya yol açabilir.
Hipertansiyon, çocuklarda nadiren görülebilir.
Aşırı egzersiz sırasında kanama olabilir.
Travma, düşme ve çarpma sonucu oluşan kanamalardır.
Kan hastalıkları, trombosit azlığı, lösemi gibi kan hastalıkları, pıhtılaşma hormonu eksikliği.
Burun damarlarındaki problemler, kitleler.
Günde kaç defa hangi yoğunlukta kanama varsa hekime başvurulmalı?

Herhangi bir enfeksiyon veya sebep yokken meydana gelen burun kanamasının önemli olduğunu belirten Dr. Naser Dadaşzade, “Enfeksiyonlarda tedavi gerekir. Sık ama az kanama varsa acil değildir ama az fakat yoğun kanama müdahale gerektirebilir” diyor ve kanama olduğunda yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

Kanama tedavisi nasıl yapılıyor?

“Basit kılcal damar kanamaları için fazla test yapılmasına gerek yok en azından ilkinde gerek olmayabilir. Aşırı kanamalarda ise, kanama ve pıhtılaşma faktörleri, kan sayımı yeterli olur. Burun içi muayenesi en iyi yöntemdir. Kan testleri dışında radyolojik tetkikler yardımcı olabilir. Özellikle travma hikayesi de varsa. Bazen ailenin veya hastanın hikayesinde kol ve bacaklarda morarmalar varsa sistemik bir hastalık araştırılır.

Burun damarları yakılıyor


Öncelikle parmakla burunda basınç oluşturularak, iki kanattan kanama kontrol edilebilir. Kılcal damar kanamalarında koterizasyon (gümüş nitrat çubuğu ile yakma veya ileri safhalarda elektrokoter kullanmak) yeterli olur. Bazen kanama kontrolü için burun içi tamponlar kullanılabilir. Bu tamponlar artık can yakmayan ve içinden aynı zamanda nefes alınabilen yumuşak süngerimsi tamponlardır.

Tedavi süresi kanama sebebine göre değişir

Yakma olayı bir kaç dakikada bitiyor. Tampon da fazla zaman gerektiren bir şey değil. Tamponlar 2-3 gün, ileri ve ciddi durumlarda 7 güne kadar tutulabilir. Bu vakalarda mutlaka antibiyotik ile desteklemek gerekir. Hastaya sümkürmekten ve buruna basınç uygulamaktan (hapşırık sırasında) kaçınması önerilir.

Burun kanamasında ilk yardım nasıl yapılır?

İlk yapılması gereken sakin olmaktır. Paniğe kapıldığınız takdirde birçok yapmanız gereken şey aklınıza gelmeyebilir. Burun kanamasında yapılacakları şöyle sıralamak mümkün:

Baş hafif öne eğik ve iki parmakla iki burun kanadı bastırılır.
Üç-dört dakika sonra burun lavaboda soğuk su kullanılarak hafif sümkürmeyle temizlenir.
Burun içinde oluşan pıhtılar çıkartılır. (Burun içinde kalan pıhtılar kanamayı devam ettirir.)
Tekrar buruna basarak tutulur ve kanama devam ediyorsa doktora başvurulur.”

burun kanamalarında tedavi süresi, burun kanaması tedavisi nasıl yapılır, burun kanamasında ilk yardım, burun kanamasında yapılacaklar, çocuklarda burun kanamasının nedenleri

Yorumlar