Ağızım kokuyor, çevremdekiler rahatsız oluyor, ne yapabilirim?


Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
Sosyal yaşantımızı ve özel hayatımızı negatif etkenlerin başında gelen hastalıklardan en önemlilerinden birisi olan ağız kokusu, bu durum hastalarda özgüven eksikliğine sebep olur. Tıbben önemli olan ancak çoğu kişi tarafından pekte önemsenmeyen bu hastalık; halitosis olarak isimlendirilir, dünya genelinde yaklaşık olarak  popülasyonun %25′inde görülmektedir. Düzgün bir oral hijyen bilgisi ile bireysel olarak doğru fırçalama ve uygun macun ve gargaralarla ya da sorunun kaynağına göre bir uzmanla tedavisi yürütülebilmekte.

Ağız kokusu türleri ve nedenleri:

- Fizyolojik ağız kokusu: Fizyolojik olan ağız kokuları kısa süreli olurken beslenme alışkanlıklarınız ve diş hekimliği restorasyonları ile alakalı bir durumdur. Çoğunlukla iyi temizlenmemiş ağızda biriken yemek artıklarının bakteriler tarafından kullanılması bu hoş olmayan kokulara sebep olur.


- Patojik ağız kokusu: Çoğunlukla ağız içi lezyon, yaralar ve diğer nedenlerden kaynaklanan bu hastalığın hekimler tarafından müdahale ile tedavi olanağı mümkünken, diş eti hastalıkları, dil tabakası, öğünlerden kalan yemek artıkları, tedavisi ertelenmiş ağız içi yaralar, temizliği önemsenmemiş kirli takma dişler ve çeşitli nedenlere bağlı tükürük miktarında meydana gelen azalma bu kokulu hastalığa neden olmaktadır. Ayrıca akciğer absesi ve kanseri, bronşektazi, nekrotizan pnömoni, ampiyem gibi alt solunum yolu hastalıkları da hoş olmayan ağız kokusuna neden olmaktadır.
- Sistemik diğer hastalıklar: Mide kanseri, hiatal hemi, pilor darlığı, ösefagus rahatsızlıkları, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği ve kanseri, kronik böbrek hastalıkları, lösemi ve agranulositoz, karsinoid, AIDS, multipl skleroz ve metabolik hastalıklar ağız kokusuna neden olan hastalıklara örnek verilebilir.

Google Aramaları; 
- Ağzım kokusu nasıl geçer?
- Neden ağzım kokuyor?
- Ağız kokusunu gidermek için ne yapmalıyım?
- Ağızda ki kötü koku nasıl gider?


Yorumlar