Diş Gıcırdatması ( Bruksizm ) Nedenleri ve Tedavisi


Diş Gıcırdatması ( Bruksizm ) Nedenleri ve Tedavisi

         Günlük yaşam stresinin bilinç altına yönlenmesi ile birlikte gelişen faktörler arasında yer alan bruksizm yani diş sıkma olayı, kasların spazmına yol açarak uyku halinde diş gıcırdamasına sebebiyet verebilir. Genellikle bireyin günlük yaşamındaki yoğun stres bu soruna sebebiyet verebilirken, alt le üst çene ilişkilerinde yaşanan uyum bozukluğu da başlıca sebeplerdendir.

          Genellikle her iki sebepte bir arada görülürken, diş çekildiğinde veya tedavi edildiğinde bu boşluk doldurulmaz ise bu soruna sebebiyet verebilir. Her yaş grubunda gözükebilen bu hastalık çocuklarda hayal kırıklığı, stres ve kıskançlık nedeniyle oluşabilirken, ses bazen öyle yüksek desibellere ulaşabilir ki bireyin kendisi dahi bu sesten uyanamayabilir.

Tedavi Yöntemi
         Bruksizm durumunda genellikle kombine bir tedavi uygulanır. Diş doktoru tarafından alt ve üst dişlerin birbiriyle temasını kesen, silikondan yapılmış, kişiyi rahatsız etmeyen gece plağı yapılır. Yanlış uygulanmış protezler değiştirilir, ağızdaki eksik dişler tamamlanır. Ayrıca kas gevşetici ilaçlar verilir. Psikiyatri doktorundan stres terapisi için yardım alınır.


Google aramaları;
diş gıcırdatması nasıl geçer
bruksizm nedir.
diş sıkması nasıl durdurulur
şakak ağrısı neyin belirtisi


Yorumlar